torstai 13. tammikuuta 2011

Eristys ja eräänlainen luonnevika

Huomenna tulee eristykset (jos säät edelleen suo, nyt näyttää hyvältä). Onhan ne eristeet yksi aika merkittvä etappi rakennuksessa, ja sinällään pikkaisen hirvittäväkin, että enimpien ulkoseinähommeleiden tulisi olla valmiit eristysvaiheessa, ettei valmiita pahveja tarvitsisi enää alkaa puhkomaan. Mehän tähdätään talon kanssa sekä A-energialuokkaan (rakennusluvan ehto) että mahdollisuuksien mukana hengittävään rakenteeseen.

Se hengittävä rakenne onkin sitten sellainen kaikenmaailman inohimojen herättäjistä ihan kärkipään aiheita. Hengittävä rakenne, niinkuin itse sen ymmärrän, tarkoittaa materiaalien kykyä sitoa itseensä tietty määrä huoneilman kosteutta kosteana ajankohtana (kun kosteuskuormitus on suuri) ja taas vastaavasti luovuttaa kosteutta rakenteista huoneilmaan kun huoneilma on kuivaa. Se on siis sisäilman kosteutta (ja hiidilisoksidikuormaa) tasoittava tekijä.

Hengittävä rakenne saadaan aikaiseksi, kun huolehditaan käytettävien materiaalien mahdollistavan diffuusion eli tässä siis kosteuden hallitun siirtymisen ilmasta rakenteeseen ja takaisin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mitään muovista tai muuten  läpäisemättömän kalvon muodostavaa (vinyylitapetteja, lateksimaaleja tms.) ei tulisi pintoihin sutia, jos haluaa kosteuden siirtyvän edes sisäseinään ja siitä pois. Vaikka jo pelkät sisäseinät ja katot, välikatot, lattiat ja väliseinät voivat vastata hengittävyydestä, tuntuu olevan tavallista että hengittävän rakenteen haluavat käyttävät myös eristemateriaaleina tuotteita, jotka ovat hygroskooppisia (eli pystyvät sitomaan kosteutta itseensä). Käytännössä tuote on silloin selluvilla, puru tai vastaava. No, liittyy tähän muutakin, erilaisia höyryvastusarvoja ja kaikenlaista sellaista, mutta periaatteessa ajatus on tuo. Kohtuu järkevää, eikö, jos ajattelee, että esim. vanhemmissa ilmanvaihdottomissa taloissa tuolla on todella tutkitusti vaikutusta asumisvihtyvyyteen ja myös ilmanvaihdon omaavissa taloissa merkitys on huomattava.

Noooo. Koska kyse on raksajutuista, niin ihmisillä on tästä asiasta mielipide. Mikä on siis toki ihan ok. Minullakin on mielipide. On vaan välillä ihan hurjaa, miten tiukasti kukin argumentoi milloin minkäkin materaalin tai menetelmän puolesta. En ole jaksanut kamalasti osallistua. Totean vaan, että meille tulee selluvilla (ja tähän on muutamia painavia syitä). Olen kuitenkin huomannut ihmisillä olevan tosi erikoisia näkemyksiä sekä hengittävyydestä että selluvillasta että etenkin selluvillan kanssa useimmiten käytettävästä ilmansulkupaperista. Siispä, koska nyt on tullut aihetta vähän tavattua, hengittävyys ei tarkoita sitä, että a) rakenne on hatara tai b) että rakenteista pääsee ilma läpi ihan miten vaan. Ilmansulkupaperi on moninkertaisesti laminoitu ja se tekee rakenteesta yhtä tiiviin kuin muovikin säilyttäen kuitenkin diffuusio-ominaisuuden. Miten, en tiedä, mutta toisaalta minusta gore-tex:kin on ihan toimivaa, vaikka en tiedä täsmälleen miksi. (Sitä paitsi, on myös diffuusion mahdollistavia rakennusmuoveja).

Toinen juttu on se, että selluvilla tms. hygroskooppinen materiaali on kyllä tavallaan hengittävän rakenteen edellytys, mutta ei ole pakko tehdä hengittävää rakennetta vaikka käyttäisikin selluvillaa.  Se on siis yksi eristemateriaali muiden joukossa. Puuh. No, itseasiassa se miksi otin koko asian esille johtuu siitä, että hengittävän rakenteen ajatus on vielä aika uusi (vaikka onkin tosi vanha) monellekin taholle. Olen siis vähän selvitellyt, että tiedän mitä ollaan tekemässä.

Ja sitten siihen luonnevikaan. Kun selvitykset ei ole olleet välttämättä ihan vähäisiä... Kai se vaan on niin, että analyyttinen perusluonne pistää ihmisen pohtimaan yhtä ja toista. Aika paljon. Toinen asia mitä olen miettynyt on se, että kun on yhden talon purkanut ja käyttökelvottomaksi todennut, tulee pikkasen varovaiseksi. Kävin lisäksi tarkastamassa Panun opuksesta tai jostain 70-luvun ohjeistosta oikeaoppiset, valtion suosittamat täyttöohjeet rossipohjille. Meidän tuvan lattia oli tehty ihan täsmälleen niiden ohjeiden mukaan, ja lahosieni se vaan kukoisti. En siis oiken osaa enää luottaa noihin ohjeistoihin. Pakkohan tokikin on, mutta sen verran pitää aiheita itse opiskella, että voi edes maalaisjärjellä miettiä onko jossain asiassa päätä ja häntää vai ei. Ja osaa muodostaa mielipiteen :).

Tulipa paasaus. Sorry, joskus näin :). Editoin aamulla jos silt tuntuu. Nyt unille ja pitäkäähän peukkuja, että saadaan talolle eristeet päälle :).

Aamuinen EDIT. Huh, kuulostaa paasaukselta edelleen. Mites se noin nyt lipsahtikin... Aihe on tapetilla, ja siksi se kai tunkee kaikkiin puolinukuksissa tehtyihin kirjoitelmiin mukaan, ja oli muuten tiukasti mukana myös viime yön varsinaisissa unissa :). Jänskättää jostain syystä koko eristys. Se on jotenkin rajapyykin oloinen tapahtuma talonrungosta taloksi siirryttäessä :). Koittakee kestää... :D

5 kommenttia:

  1. Tää ei kyl ollu ihan mikään keveä bloggailu. Luin tän, ja muistan vaan sanoja diffuusio, hengittävyys, rakenne ja muovi. En voi väittää, että oisin ymmärtänyt jotain. :D
    Mut siis hienoa, että seiniin on tullut eristykset!! :)(: :D

    VastaaPoista
  2. No joo. Mopo lähti kieltämättä vähän käsistä :). Aihe kuin aihe - överi mikä överi.

    VastaaPoista
  3. Mut hei, aattele mikä tietotaito siulla näiden kahden (purku+raknetaminen) projektien jälkeen on!Ihan en miekään kaikkea tuosta ymmärtänyt, eikä miulla ole mielipidettäkään oikein mistään... :)

    Hienosti edistyy!

    Tv.Kati

    VastaaPoista
  4. Selluvilla rules! Ihan olen sun kanssa samoilla linjoilla! Hengittävyyttää kiitos! :)

    VastaaPoista
  5. Kati, joo, "pää täynnä kaikenlaista joutavaa jok' ei kuuluis sinne ollenkaan" ;). Ei vaan, oppia ikä kaikki :)!

    Ja Rutun kotijoukkko :), niin, meille kyllä tulee vähän hybridi. SIsälle tulee kuitenkin paneelia ja myös kipsilevyä, mutta koitetaan pitää niissäkin pinnat läpäisevinä. Jaksa
    mista tein remppaan!

    VastaaPoista