maanantai 27. syyskuuta 2010

Kuistiton talo, taloton kuisti

Jälleen kysytään ihmiseltä kärsivällisyyttä...kuvapäivitysyritys siis. Bloggeri on uusinut kuvasysteemiä. Vaikuttaa nopsemmalta, mutta kaataa explorerin aika herkästi. Aaarg. Joka tapauksessa, yritetäänpä. Lähdetään vaikka tilanteesta, jossa meillä on vielä talo, mutta vain ihan vähän kuistia. Näin. Kuistista tehty tässä perustukset ja anturan alitukset + läpiviennit talolle. Aukko itse taloon on vielä pienoinen, jopa pienempi kuin miksi sen oli tarkoitus jäädä.


Sitten aukkoa suurennettiin suurin piirtein siihen kokoon, joka sen oli tarkoitus olla rempan loppuessa. Sokkeli ja sen ulkopuoli on vielä täyttämättä, mutta sadevesikaivot, salaojaputket jne. on jo laitettu paikalleen. Näyttää jo vähän avarammalta.


Ja sitten, raksapojat purki seinästä huonoksi menneet kohdat...




Aika avaraa. Istuin aitan rappusilla ja itkin kun seinää kaatui. Vieläkin se tuntuu silkalta väkivallalta - olkoonkin, että esimerkiksi koko tuon etuoikealle olevan (olemattoman) seinän alaosa oli kokonaan hävinnyt, murentunut ihan jauhoksi. Ja kaikkien noiden tuon pitkän sivun pystytolppien ylä-, ala- tai keskikohta olisi pitänyt vaihtaa tai korjata. Tässä kohtaa alettiin olla aika lähellä sitä kohtaa, jossa lopullinen tuomio tuli. Alla vähän päätösperusteita:


Tuvan kantavat hirret olivat lahonneet paikoitellen pahasti, vaikka osittain olivat myös kunnossa.
Tuvan pihanpuoleinen seinä, jonka alaosan pystyi harjaamaan pois. Itsessään tämä ei olisi haitannut, mutta kun tuli kaikkea muutakin pientä...


Tyttöjen huoneen seinä olisi varmuudella pettänyt muutamassa vuodessa.

Pystypalkki.


Eteisen ja keittiön väliseinästä ei jänyt oikeastaan mitään jäljelle kun huonot osat purettiin.


Vessan ja keittiön väliseinä oli toinen lähellä sortumisvaaraa olevista seinistä.

Keittiön seinää

Ei kaikki kohdat noin surkeassa kunnossa olleet. Talon takapuoli, se jota ei oltu uudistettu, oli paljon paremmassa kunnossa. Kaikki vauriot olisivat myös olleet korjattavissa, mutta reilusti kalliimmalla kuin uutta tekemällä. Ja kaikkien korjausten jälkeen talossa olisi ollut vanhaa taloa jäljellä ehkä 20%, max. Ei kannattanut. En tiedä miksi päätös "ei voi korjata" venyi niin pitkälle. Pari viikkoa aikaisemmin, ja emme olisi ehtineet aloittaa kuistia. Kun se kuitenkin tuossa vaiheessa oli jo hyvällä mallilla (=maksanut jo noin miljoonan), ei sen työmaan keskeyttämiseen ollut varsinaisesti syytä, joten kuisti jatkoi kokoontumistaan. Tässä runko pystyssä ja kattotuolit paikallaan.



Tuulensuojalevyt ja koolaukset.



Ja panelit päällä. Tähän kohtaan kuistin teko keskeytettiin, ja sitä jatketaan sitten rinnan yhdessä uuden talon kanssa.


Kaksi viikkoa, aika paljon säntäilyä, puhetta, puheluita, päätöksiä jne. myöhemmin vanha talo kaadettiin lopullisesti, ja koti muuttui tontiksi.



Sniif...


Positiivista on, että tuo etualan vesisäiliö (alias Moby Dick, monen vaurion syy muuten) ei ehtinyt kolkata ketään ennen päätymistään romumetalliläjään.


Joten siinä se nyt on: iso tontti ja taloton kuisti. Tunteita on pikkasen vaikea muokata tässä kohtaa sanoiksi, mutta pahimmasta on ehdottomasti päästy yli jo ajat sitten. Otan siis astetta kevyemmän linjan ja sanon, että ärsyttävää tässä touhussa on se, että piha menee nyt kyllä ihan soossiksi. Samoin se, että en saa Anna Puuta pois mielestä (Sellaista käy c'est la vie totesin...) Positiivista taas on se, että kun vanha talo on nyt lopullisesti pois, on päätöskin lopullinen ja kaikki energiat voi käyttää taas yhteen suuntaan. Kai jotain positiivista on siinäkin, että kyläläiset ei millään osanneet kuvitella, että jonkun remontilla voisi olla näin suuri viihdearvo. En kyllä minäkään.

14 kommenttia:

  1. Huh.
    .
    .

    Onneksi istun klo 07:09 yksin tässä respassa ja tuijotan pienoisen järkytyksen vallassa tietokoneen näyttöä monttu auki (eh eh:D).
    Aika hurjaa, muuta ei voi sanoa.o_0 Viihdearvollisuus on vähän suhteellista, käyn tässä varmaan päivän aikana pikana siun viikkojen aikaiset järkytyksen tunteet läpi, vaikkakin tosi paljon pienemmässä mittakaavassa.
    Tuo ensimmäinen talon romautuskuva tuli esiin ilman minkäänlaista varoitusta, hauskuus oli kyllä kaukana (vaikka ajattelin etukäteen, et olis jännä nähdä miltä näyttää kun talo sortuuu!). Parin yskähtelyn jälkeen kykenin jo selaamaan eteenpäin.

    huh.


    Mut siis loppujen lopuksi,
    Vau mikä kuisti! :D :)

    Oh, jaksamista uuteen kotiunelmaan!:)

    VastaaPoista
  2. Asenne ja avoimuus, niillä tuosta selvitään. (Ihan niin kuin syöpädiagnoosista.)Luojan kiitos niitä teillä riittää!
    Rutistus, halit, tsemppiä teidän perheelle. Tukea tulee kaikin tavoin kun vaan vinkkaatte.

    Oliskohan tuo blogin nimen valinta ollut jotenkin enteellinen.
    mummi

    VastaaPoista
  3. Paula, joo, hurjaa se oli. Katsoin vähän, ja sitten menin sisälle uppoutumaan ihan muihin hommiin. Mutta kuten sanottu, nyt näyttää ja tuntuu ihan hyvältä :).

    Ja juu'u! Niin siis asennetta ja avoimuutta riittää (ihan vaan ettei pelotella muita :)). Kiitos! Ja joo, kyllä minunkin elämän överit on nyt saavuttaneet jotenkin ihan uudet mittasuhteet, vaikka esmes rakennusjärjestys on ihan taattua meitä :). Itseään toteuttava ennustus? Seuraavan blogin nimi on "Seesteinen ja rauhallinen elämäni maalla - lintusia, aikaa ja ajankulua" ;).

    VastaaPoista
  4. Huh, onhan tuo pysäyttävä näky tuo taloton kuisti. Mutta niin överi-ihana on tuo teidän pihapiiri, että kun uusi talo siinä aikanaan seisoo, ei sieltä varmaan halua poistua. Jaksamista toivotellaan täältäkin suunnalta!
    Laura

    VastaaPoista
  5. Voimia teille! Hieno kuisti ja lopussa kiitos seisoo :) Voitte sitten keinustuolissa vanhana muistella hurjaa rakennusepisodianne...

    Kirsi

    VastaaPoista
  6. Pakko kirjoittaa tänne itsekin pari kommenttia.

    Teen itse(kin) remppaa, en tosin mitään samalla mittakaavalla. Remppakohde sijaitsee Helsingin keskustassa, kerrostalossa. Vaikka kämppä on täysin mätä sisältä, niin onneksi ultimatepäätöstä koko talon purkamisesta ei ole käynyt mielessä. :D

    Ylläreistä kuitenkaan ei ollut puutetta. Väliseinää keittiön ja olohuoneen väliltä kun purettiin niin sieltä paljastui kaasuputki. Soitto Gasumille kertoi että kaasuputki on käytössä ja sitä ei omin luvin voida siirtää. Niinpä Gasumilta sitten ylikalliit jampat tulityölupineen siirtämään putkea seinän viertä kulkemaan.

    Kylppärissä taas huomasin että talon väliseinät ovat ohkasen ohutta ns. "kananpaskaseinää", paikoitellen n. 5 - 10 cm paksua. Siinä sitten piikatessa tuli seinä rikottua, ja samalla puhkaistua vanha käytöstä poistettu hormi. Ai että sitä riemua kun tajusin että hormin kautta pudonnut purkujätettä kaksi kerrosta alapuolella olevaan liiketilaan.

    Remontoiminen silti on parhautta <3 :)

    Voimia ja tsemppiä!

    -Make

    VastaaPoista
  7. Että te jaksatte olla ihanan kannustavia! Kiitos!!! Ja joo Make (hauska tutustua :)), nähtävästi se vaan on, että missä tahansa vanhaan puutut niin liemeen joudut :). Tsemppiä sinnekin rempan keskelle!

    VastaaPoista
  8. Voi apua! Väristykset kulki selkäpiissä kuvia katsellessa...ihan kamalaa! Mutta siittä se nousee sitten uusi ja entistä ehompi. Ja on teillä tosiaankin upia kuisti tulevassa talossa!
    Kati

    VastaaPoista
  9. Eikös me voitais pitää kuistin tuparit kynttilänvalossa ;-)) Tsemppiä projektiin, on siinäkin tekemistä siinä uudessa...

    Minna Koo

    VastaaPoista
  10. Ohhoh..happi loppui hetkeksi täälläkin, kun talo hävisi silmistä. Kuisti näytti niin orvolta yksikseen.. MUTTA: uutta tulee ja entistä taatusti ehompaa! Tsemppiä!
    Minna Ii :)

    VastaaPoista
  11. Kuistituparit voisi olla hyvä idea - paitsi että on vähän kaikenlaista pikkukiirettä kahden viikon päästä alkavan raksan kanssa :). Mutta pidetään mielessä. Palataan asiaan viimeistään sitten kun se entistä ehompi on siinä kunnossa :)!

    VastaaPoista
  12. Kynttilätuparit, kun unohdatte tehdä uuteen taloon sähkösopimuksen ;)

    VastaaPoista
  13. Kun olet naita puhellut tyopaikan kahvipoydassa, niin tulinpa uteliaisuuttani katsomaan tarkemmin. Ihan tuli tippa linssiin kun tarina sai kuvat. Oma tilapainen remppaepatoivo sai uudet mittasuhteet (eli pieneni mitattomaksi) kun meidan "monien mahdollisuuksien talo" jota on 5vee rempattu, on kuitenkin terve talo. Mutta eteenpain elavan mieli, teilla on asenne kohdallaan ja tulossa varmasti mahtava talo, nyt vaan vahan eri reittia... Tsemppia!!! T. kahvipoydan Lissu

    VastaaPoista
  14. Kiitos! Kyllä tästä hyvä tulee. Nyt kun vaan olisi vielä vaikka 4 vkoa tälläinen ei-liian-luminen-ja-jäinen syksy, niin hengittäminen oli paljon helpompaaa. Mutta huomenna se alkaa, raksa :).

    VastaaPoista